Etki Analizi Eğitimleri

 

Eğitimler online olarak verilmektedir.

 

Etki analizi karar alıcılar için gerekli bilgileri bize veren iktisadi bir değerlendirme yöntemidir. Bu yöntem, ortaya konan bir destekleme programının, politik uygulamanın veya gerçekleştirilen yapısal değişikliğin etkisinin kayda değer olup olmadığını değerlendirmeye yarar. Etki analizi, bir program, politika veya projenin neticesinde nasıl etkilerin meydana geldiğini ölçer ve böylece uygulanan program, politika veya projeyle hedeflenen çıktıların elde edilip edilmediğinin anlaşılmasını sağlar.

Etki analizi temelde ikiye ayırabilir: (1) Program öncesi etki değerlendirme (Ex-Ante Impact Evaluation), ve (2) Program sonrası etki değerlendirme (Ex-Post Impact Evaluation). Birinci tip etki değerlendirme (ex-ante) yoğun ekonomik modeller ile yapılır: Hesaplanabilir Genel Denge modelleri (CGE models), Sektör Modelleri (Sector models), ajan bazlı modeller (agent-based models), küresel ticaret modelleri (Global trade models) gibi modeller bu kapsamda yer alır. Bu modeller, söz konusu proje veya politika hiç uygulanmaya başlamadan, başlanırsa ne gibi değişiklikler olur bunu ölçmek üzere oluşturulurlar ve genelde ekonometrik modeller olarak değil, yoğun matematiksel iktisadi modeller olarak ortaya çıkarlar. İkinci tip etki değerlendirme yöntemleri (ex-post) ise, söz konusu proje veya program uygulamaya geçtikten sonra, yarattığı etkileri ölçmek mantığı ile çalışırlar. Genelde etki değerlenirme yöntemleri denilince ex-post yöntemler anlaşılır. Bu yöntemler ekonometrik metotlara dayanır. Bir çok farklı ekonometrik yöntem kullanılarak yapılabilirler. Bu ex-post etki değerlendirme yöntemleri Karşı-Olgusal Etki Analizi (Counter-Factual Impact Evaluation) olarak da isimlendirilir.


Bazı durumlarda kişilerin gruplara rasgele dağıtılması imkansız olabilir veya istenmeyebilir. Bu durumlarda alternatif olarak Yarı-Deneysel tasarım (Quasi–experimental Design) kullanılır. Bu yöntem; kişilerin deney ve kontrol gruplarına gönderilmesinde rasgele dağılımın kullanılmadığı bir deney yaklaşımını içeren tasarımdır. Bu yöntem uluslararası kuruluşların da (ILO, World Bank, FAO, OECD gibi) yoğun kullandığı yaklaşımdır. Aşağıdaki farklı ekonometrik analiz tekniklerinin hepsi bu Yarı-Deneysel Tasarım (Quasi–experimental Design) kapsamına girer:

1.Eğitim EA1

Ters olasılık ağırlıkları (IPW) Tahmincisi tipi tahminciler (Inverse Probability Weight)
-Regresyon Uyarlanma (RA) Tahmincisi (Regression Adjustment)
-Ters olasılık ağırlıkları (IPW) Tahmincisi (Inverse-Probability Weighting)
-İkili Dirençli Tahminciler (doubly-robust methods): Ters Olasılık Ağırlıklandırılmış Regresyon Uyarlaması (IPWRA)

2.Eğitim EA2

Eşleştirme Yöntemleri (Method of Matching)
-En Yakın Komşu Eşleştirme (NNM) Tahmincisi (Nearest-neighbor Matching)
-Eğilim Skoru Eşleştirme (PSM) Tahmincisi (Propensity Score Matching, PSM)

3. Eğitim EA3

Regresyon Süreksizliği Tasarımı (Regression Discontinuity Design, RDD)

4. Eğitim EA4

Farkların Farkı Yöntemi (Difference-in-Difference Estimation)

5. Eğitim EA5 (Eklenecek)

Araç Değişkenler ve Heckman Seçim Tahmincisi

 


 

Etki Analizi (EA) Eğitimleri 4 modülü kapsamaktadır ve her modül 10 saattir. Bu 4 modülün tümünü alanlar toplamda 40 saatlik bir "ileri etki analizi" eğitimi almış olmaktadırlar. Üniversitede 1 dönemlik ders haftada 3 saatten 14 hafta sürmekte, toplamda 42 saatlik bir süreye tekabül etmektedir. Dolayısıyla Etki Analizii (EA) Eğitimleri kapsamında verdiğimiz 4 modülü de alan katılımcılar üniversitede 1 dönemlik bir "İleri Etki Analizi" dersi kadar eğitim almış olmaktadırlar. Bu nedenle bu 4 modülü tamamlayan katılımcılara ayrıca bir de "İleri Etki Analizi Dersi (1 Dönemlik)sertifikası verilebilecektir. Ancak tabii ki bu sertifika üniversitelerde ders saydırma vb gibi işlemler için herhangi bir hukuki geçerliliğe sahip değildir. 

 


Etki Analizi (EA) Eğitimleri


  • Eğitim EA1. Stata ile Etki Analizi: RA ve IPW Tahmincileri
    • 2 gün (10.00-12.00 ve 13.00-16.00 arası)
    • Toplam 10 Saat

  • Eğitim EA2. Stata ile Etki Analizi: Eşleştirme Tahmincileri (NNM ve PSM)
    • 2 gün (10.00-12.00 ve 13.00-16.00 arası)
    • Toplam 10 Saat
  • Eğitim EA3. Stata ile Etki Analizi: Regresyon Süreksizliği Tasarımı
    • 2 gün (10.00-12.00 ve 13.00-16.00 arası)
    • Toplam 10 Saat

  • Eğitim EA4. Stata ile Etki Analizi: Farkların Farkı Yöntemi
    • 2 gün (10.00-12.00 ve 13.00-16.00 arası)
    • Toplam 10 Saat

 

 

 

 

11-12 Mayıs 2024

 

25-26 Mayıs 2024

 

22-23 Haziran 2024

 

 

 

Ozan Eruygur tarafından CMSIMPLE kullanılarak hazırlanmıştır © 2023 CMSimple| Tema: ge-webdesign.de| html| css| Login